בחירת משחקים וציוד לגני ילדים

10/11/2015

משחקים בהתאם לתפיסה החינוכית

כהורים אנחנו דואגים להתפתחותם של הילדים בכל המובנים, הן ברמה הפיזית, הן ברמה הרגשית והן ברמה האינטלקטואלית. דאגה זו מלווה גם את הגננות בתהליך הבחירה של ציוד לגני ילדים והרכבת מארג המשחקים שילווה את הילדים מדי יום ביומו. למעשה, תפיסתה החינוכית של הגננת היא מרכיב משמעותי ובלתי נפרד מעיצוב הגן, כך שתכנון ציוד לגני ילדים, בהם שוהים הילדים שעות ארוכות הוא תכנון שמותאם לערכים של הגננת ולנושאים שעומדים בראש סדרי העדיפויות שלה.

בחירת ציוד לגני ילדים

על מנת לבחור ציוד לגני ילדים בצורה נכונה יש לבחון מספר אלמנטים חשובים. לפני הכל חשוב לזהות איזה ציוד בסיסי נדרש, לרבות שולחנות אוכל ויצירה, כסאות וכונניות ספרים. פריטים אלה צריכים להתאים לצרכי הילדים ולמאפיינים הפיזיים שלהם, כך שכוננית ספרים גבוהה שתקשה עליהם להגיע אל הספר שבו חשקה נפשם, היא כוננית שכדאי לשקול לוותר עליה. באופן דומה, משחקים שונים צריכים להתאים לגיל הילדים, שכן משחק המותאם לילד בן שנתיים סביר שאיננו מתאים לילד בן חמש. ההתייחסות למאפייני הילדים בבחירת ציוד לגני ילדים היא קריטית כדי להבטיח שהילד יוכל לקבל את התנאים המתאימים ביותר עבורו, אלה שיסייעו לו להתפתח ולצמוח באופן הטוב ביותר.

הרכבת פינות יצירה ומשחק

פרט חשוב נוסף שיש לשים עליו דגש הוא יצירתן של פינות שונות ברחבי הגן. בבחירת ציוד לגני ילדים יש לעצור לרגע ולתכנן היטב את מבנה הגן. אם יש צורך בפינת יצירה שבה יוכלו הילדים לצייר, לפסל או להפגין יכולות אמנותיות, הרי שיש להיערך לכך ולרכוש שולחנות וכיסאות מתאימים, כמו גם כלים בסיסיים שישמשו אותם בשעת היצירה כגון דפים, צבעים וכלי יצירה אחרים. לצורך בנייתה של פינת קריאה טובה, שתעודד את הילדים להתרכז בהנאת הקריאה למשך פרק זמן ארוך, כדאי להציע להם כסאות נוחים ומרווחים ואף כוננית ספרים רחבה שתפרוש בפניהם שפע של אפשרויות. ואילו בבחירת ציוד לגני ילדים המיועד לפינת משחקים, מומלץ לדאוג גם להיצע משחקים מגוון המתאים לגילאי הילדים, וגם לארגזי אחסון ומתקנים אחרים שבהם יוכלו הילדים לסדר את המשחקים בתום השימוש, מה שיעזור להם גם ללמוד שעליהם לסדר את הפינה שבה הם שוהים. כל אחד מהמרכיבים הללו הוא חלק בלתי נפרד מהתפיסה החינוכית ומהמטרות הפדגוגיות והערכיות של הגננת, כך שלפני שממהרים לרכוש ציוד לגני ילדים, מומלץ לתכנן היטב את הצרכים ואת המטרות – ולהתאים את הציוד אליהם.

ראו גם: מתנות לגני ילדים